Mik a prosztatamegnagyobbodás tünetei?

A prosztatamegnagyobbodás a férfiak elsöprő többségét érinti, sokuknál kellemetlen és fájdalmas tüneteket okoz. Általában 40 éves kor felett kezd el romlani a helyzet, a 60 év körüli férfiaknak már legalább felének problémát okoz, a 80 feletti urak között pedig gyakorlatilag mindenkinek gondja van a prosztatájával.

Volt egyszer egy negyvenes férfi, aki egész addigi életében úgy aludt, mint a bunda. Ágyúval is alig lehetett felébreszteni, két ébresztőt kellett beállítania, ha korán kelt. Aztán egy éjjel arra ébredt, hogy nagyon kell vizelnie, nincs mese. Pedig ilyen gyerekkora óta nem volt vele. Aztán pár nappal később megint megtörtént, aztán újra. Aztán pár hónap múlva már kétszer kellett felkelni, röviddel ezután a munkahelyén nem tudta végigülni a kétórás értekezletet. Szégyellte magát, dehát menni kellett, sürgősen. Kibotladozott, a kollégáknak fel kellett állni, hogy kiengedjék, aztán megint, mikor visszajött. A barátainak az esti sörözésnél meg akarta említeni, aztán mégsem tette. Otthon a feleségének sem beszélt róla, pedig akart, de aztán túl kellemetlen lett volna. Néha hazafelé az autóval is félre kellett állnia, mert úgy érezte, hogy nem bírja tartani. Volt, hogy a metróról is leszállt, gyorsan keresett egy nyilvános vécét, aztán öt percig tartott, mire néhány cseppet sikerült vizelnie. Az egészet nagyon kínosnak érezte, próbált nem is gondolni rá. Egyébként a szexre is egyre kevesebbet gondolt, valahogy nem volt hozzá kedve, talán mert attól tartott, közben is vizelnie kéne. Végül egy nap az irodában sokáig kellett ülnie az íróasztalánál, estére pedig elviselhetetlen fájdalmat érzett a lágyékában. Taxival ment haza, mert úgy érezte, nem tud vezetni. Másnap elment az orvoshoz. Előrehaladott prosztata-megnagyobbodása volt, meg kellett operálni.


Szeretné tudni, Ön mennyire veszélyeztetett?

Nem hinné, hogy Önt is érintheti a betegség? Töltse ki ingyenes és kötelezettségmentes online prosztatatesztünket, csak 3 perc az egész!

A fenti történet annyira tipikus, hogy szinte bármelyik férfi magára vehetné. A tünetek egyénileg eltérőek lehetnek, de bizonyos jelek szinte mindig jelentkeznek.

  • Gyakori vizelési inger
  • Éjszaka jelentkező vizelési inger
  • Gyenge, csökkent nyomású vizeletsugár
  • Nehezen meginduló vagy akadozó vizelet
  • Vizelés után is telt érzet a hólyagban
  • Vizelés után néhány perccel ismételt erős inger
  • Hirtelen jelentkező, visszatarthatatlannak érződő vizelési inger
  • Folyamatos vizeletszivárgás vagy csepegés
  • Fájdalom vizeléskor, véres vizelet
  • A szexuális étvágy csökkenése, alacsony libidó

Igaz, hogy a prosztata bizonyos mértékű megnagyobbodása a korral jár, akár az őszülés. Ez viszont nem jelenti azt, hogy bele kellene nyugodni a kellemetlen tünetekbe. Azt pedig végképp nem jelenti, hogy szégyenkezni kell miatta. Nagyon sok férfi érintett, így senki nincs egyedül a problémával.

Nem kell együtt élni a kényelmetlenségekkel és fájdalommal. Nem szabad beletörődni, hogy a szex többé nem öröm, hanem szorongás. Egészséges életmóddal, rendszeres testmozgással, a megfelelő prosztatavédő táplálékkiegészítő szedésével, orvos által végzett szűrővizsgálattal a prosztata egészsége biztosítható, a fájdalmas és kellemetlen tünetek megszüntethetők. Ne legyen megalkuvó, éljen teljes életet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük