Amit tudni érdemes a potenciazavarról

Az erektilis diszfunkció – másnéven potenciazavar vagy impotencia – az, amikor a férfi képtelen a megfelelő erekcióra vagy annak megtartására. Ez nem egy betegség, hanem egy tünet, amely általában más problémára utal, legyen az fizikai, pszichológiai, vagy ezek keveréke. Ha mindössze átmeneti potenciazavart tapasztal, nem kell azonnal megijedni. Ez lehet a túlzott alkoholfogyasztás miatt, vagy például szorongás és fáradtság miatt. Ha azonban nem egyszeri alkalomról van szó, hanem folyamatosan vagy gyakran tapasztalja a problémát, mindenképp forduljon orvoshoz. A tünet gyakran prosztataproblémákra utalhat.

A potenciazavar lehetséges okai

Bár régen az orvosok úgy gondolták, hogy a potenciazavarnak főként mentális okai vannak, ma már bizonyított, hogy átlagosan tízből kilenc alkalommal fizikai probléma a kiváltó ok. Ilyenek lehetnek a prosztataproblémák is. A kiváltó okokat különböző kategóriákba sorolhatjuk.


Szeretné tudni, Ön mennyire veszélyeztetett?

Nem hinné, hogy Önt is érintheti a betegség? Töltse ki ingyenes és kötelezettségmentes online prosztatatesztünket, csak 3 perc az egész!

  • Kiváltó oka lehet olyan fizikai betegség, amely befolyásolhatja a pénisz véráramlását, például prosztataproblémák, cukorbetegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, dohányzás, elhízás, szívbetegség.
  • Pszichológia tényezők is befolyásoló tényezők lehetnek, például a magas stressz, munkahelyi problémák, kapcsolati nehézségek. Az ilyen mentális állapot kialakuló depresszzió is potenciazavarhoz vezethet.
  • A fizikai és pszichológiai tényezők együttesen még inkább ronthatnak tüneteken, mert egy esetleges betegségből, például prosztataproblémából eredő potenciazavar az embert lelkileg is terheli, az ebből kialakuló stressz pedig negatívan befolyásolja a tüneteket.
  • Különböző gyógyszerek is okozhatnak diszfunkciót, például a magas vérnyomás, koleszterinszint, depresszió és egyéb mentális betegségek kezelésére felírtak. De a prosztataproblémák kezelésére felírt gyógyszerek is kiválthatják, ezért is nagyon fontos a prosztatavitaminok szedése, hogy ezt elkerülhesse!

A potenciazavart övező mítoszok

A potenciazavarról nagyon sok téves információ terjed mind szóban, mind internetes cikkekben. Téves információ például, hogy a potenciazavar része az öregedésnek és a férfiaknak meg kell tanulniuk élni vele. Nem. Ennek a tény része csupán annyi, hogy az idősebb férfiaknál gyakrabban fordul elő ez a tünet, viszont ez nem jelenti azt, hogy meg kell tanulni együtt élni vele, hiszen gyógyítható. A középkorú vagy idősebb férfiak épp úgy megérdemlik a magasabb életminőséget, mint fiatalabb társaik.

Mítosz az is, hogy a potenciazavar nem érinti a fiatalabb férfiakat. A leggyakrabban hetvenöt éves kor felett fordul elő, de a probléma az élet bármely szakaszában jelentkezhet.

Részben téves állítás az, hogy az erektilis diszfunkció bár kellemetlen, de nem veszélyes az egészségre. Önmagában valóban nem veszélyes, azonban fontos megjegyezni, ahogy már fentebb is említettük, ez egy tünet. És sajnos lehet egy súlyosabb betegségnek is a tünete, mint a prosztatarák vagy szívproblémák. Ezért fontos, hogy felkeresse orvosát, amennyiben potenciazavart tapasztal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük