A prosztatavizsgálat módszerei

A férfiak számára épp olyan fontos az időnkénti prosztatavizsgálat, mint a nőknél a nőgyógyászati vizsgálatok. Az ilyen szűrések fő célja az egészségi állapotról való megbizonyulás és a betegségek korai stádiumban történő diagnosztizálása, hiszen ekkor még jóval könnyebb kezelni és egyúttal gyógyítani is, legyen szó akár prosztatamegnagyobbodásról, akár prosztatarákról.

Kézzel történő prosztatavizsgálat

A rektális digitális vizsgálat – vagyis RDV – során az orvos kézi tapintással méri fel a prosztata állapotát. Bár a legtöbb férfi érthető okokból idegenkedik a hasonló vizsgálatoktól, fontos azt megjegyezni, hogy technikailag ez sem másabb vagy kevésbé fontos, mint egy fogorvosi vizsgálat. Szükség van rá az egészség megőrzésének érdekében. A vizsgálat átmeneti kellemetlenséget okoz, de nem fájdalmas. Ha mégis fájdalommal járna, az gyulladásra utalhat.


Szeretné tudni, Ön mennyire veszélyeztetett?

Nem hinné, hogy Önt is érintheti a betegség? Töltse ki ingyenes és kötelezettségmentes online prosztatatesztünket, csak 3 perc az egész!

Vérvizsgálat

A prosztataspecifikus antigén – röviden vagy ahogy gyakrabban emlegetik PSA – egy olyan speciális fehérje, amely kizárólag a prosztatában termelődik, akár csak az inzulin a hasnyálmirigyben. Ebből adódóan pedig, a prosztata állapotával kapcsolatban sok mindent ki lehet szűrni egy egyszerű vérvizsgálattal, a vér PSA-szintje alapján. A vérvizsgálat előtt mindenképp egyeztessen orvosával, ha bármilyen gyógyszert szed, mert egyes készítmények befolyásolhatják az értékeket. A magas PSA-érték gyulladásra, fertőzésre, de akár prosztatarákra is engedhet következtetni.

Prosztatavizsgálat egyéb módszerei

A vizeletáramlás mértékének megállapítása egy egyszerű és fájdalommentes vizsgálat kereteiben zajlik. Nincs más dolga, mint egy olyan speciális tölcsérbe vizelni, amely számítógéppel van összekötve és vizsgálja a vizelet távozásának sugarát, erősségét, folyamatosságát, netán akadozását. Ezt követően a húgyhólyagban maradó vizelet mennyiségét vizsgálhatják ultrahanggal vagy katéterezéssel. Utóbbi már egy kellemetlenebb folyamat. Alhasi ultrahanggal többnyire a húgyhólyag állapotát tudják vizsgálni, a prosztata itt csak részlegesen megfigyelhető.

A prosztatarák ajánlott szűrése életkor alapján

Az ötven év feletti férfiaknak erősen ajánlott részt vennie a vizsgálaton, de legalább egy tájékoztató jellegű beszélgetést folytatnia az orvosával a prosztatarák szűrésével kapcsolatban. A szűrést az életkornak megfelelően az alábbiak szerint érdemes megfontolni:

  • Ötven éves kortól azok a férfiak, akiknél a prosztatarák általános kockázattal áll fenn és várhatóan még legalább tíz évig élnek.
  • Negyvenöt éves kortól azok a férfiak, akiknél a prosztatarák kialakulásának nagyobb a kockázata. Például az illető közelebbi hozzátartozójánál (például apa, testvér) hatvanöt évnél fiatalabb korában diagnosztizáltak prosztatarákot.
  • A negyven évet átlépve pedig azoknak ajánlott részt venniük a szűrésen, akiknek közeli hozzátartozójuk (apa, testvér, gyermek) hasonlóan fiatal korában lett diagnosztizálva a betegséggel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük