6 ok, amiért a prosztatarák csendes gyilkos

A kor előrehaladtával a prosztatarák kockázata egyre növekszik. Ennek ellenére a legtöbb férfi nem törődik a veszéllyel. Pedig kellene: ez a betegség a legsunyibbak egyike, a tünetek csak akkor jelentkeznek, amikor már nagy a baj. Ezért is hívják csendes gyilkosnak.

1. Kezdetben tünetmentes


Szeretné tudni, Ön mennyire veszélyeztetett?

Nem hinné, hogy Önt is érintheti a betegség? Töltse ki ingyenes és kötelezettségmentes online prosztatatesztünket, csak 3 perc az egész!

A legfőbb ok, amiért a prosztata rákos megbetegedését joggal nevezhetjük csendes gyilkosnak, nem más, mint az, hogy korai stádiumában gyakorlatilag nem okoz olyan tüneteket, ami miatt a beteg orvoshoz fordulna. A legtöbben egy valamikor elvégzett PSA-tesztből szereznek tudomást arról, hogy rákjuk van. Azonban ilyen tesztet nagyon kevesen és nagyon ritkán végeznek el, a prosztatarák pedig csak akkor jár fájdalommal és vizelési nehézségekkel, amikor már előrehaladott stádiumban van, vagyis komoly baj van.

  • Sima prosztatamegnagyobbodásnak hiszik

A prosztata duzzanata és a prosztatarák nem ugyanaz. A prosztatamegnagyobbodás 40 éves kor felett kifejezetten gyakori, idős korban pedig a hormonháztartás megváltozása miatt szinte minden férfit érint. Ahogy a prosztata megduzzad, összenyomja a húgyszerveket, ami fájdalmas és nehéz vizeléshez, gyakori ingerhez vezet. A férfiak elsöprő többsége csak akkor fordul orvoshoz, amikor ezek a tünetek már szinte kibírhatatlanok, a prosztatarákot pedig csak ekkor – úgymond mellékesen – fedezi fel az orvos, hiszen annak általában nincsenek is tünetei.

3. Azt gondolják, lassú, ezért nem is veszélyes

Ez az egyik legnagyobb mítosz a prosztatarákról. Nem igaz! A ráknak több fajtája létezik, vannak lassabban és gyorsabban növekvők, de mindegyik nagyon súlyos betegség, amely komoly fájdalmakkal jár és halálos kimenetelű lehet.

4. A PSA-teszt jó, de önmagában kevés

Minden rosszban van valami jó: a prosztatarák gyanúja egy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható. A PSA nevű mutató (Prostate-Specific Antigen) 4ng/L feletti értéke gyanús, ebben az esetben mindenképpen urológus szakorvoshoz kell fordulni, aki további vizsgálatokat javasolhat. Fontos azonban tudni, hogy a PSA-szintet különféle fertőzések, bizonyos gyógyszerek és számos más tényező is befolyásolhatja, az eredmény nem tekinthető önmagában perdöntő bizonyítéknak, a gyanú kimutatására való.

5. Lesből támad a csendes gyilkos

Egy orvgyilkos ellen azért nehéz védekezni, mert lesből támad, vagyis természetéből fakadóan túl későn vesszük észre. Így van ez a prosztatarákkal is. Tünetmentes vagy  a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tünetei mögé bújik, ezért a legtöbb férfi csak akkor tudja meg, milyen súlyos beteg, amikor már késő.

6. A probléma szőnyeg alá söprése

Sajnos nagyon ritka, hogy egy férfi rendszeresen járjon urológushoz. Kellemetlennek és szégyellnivalónak gondolják. Mindössze az urak 3 százaléka jár szűrővizsgálatra, miközben a prosztata megnagyobbodása akár 50 százaléknál is tüneteket okozhat. Sajnos a férfiak többsége úgy gondolja, ez a korral jár és simán belenyugszik. Ez a hozzáállás rendkívül veszélyes, akár saját halálos ítéletét is aláírhatja. Mindemellett ilyen tünetekkel nem is lehet teljes életet élni. 40 éves kor felett prosztatavédő tabletta szedése mindenkinek javasolható. Ágyéktáji fájdalom, fájdalmas vagy véres vizelet, gyakori vizelési inger, inkontinencia vagy visszatérő merevedési zavar jelentkezésekor pedig mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Ne legyünk megalkuvók, nincs miért szégyenkezni! Mindenkinek jár a fájdalommentes, teljes élet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük